Sucuk Nedir, Nasıl Yapılır?

Tarih: 08.03.2022 12:15
Sucuk Nedir, Nasıl Yapılır?

Kıyma makinesinde çekilmiş et ve yağ karışımının, birçok baharat, tuz ve şeker ile çeşnilendirilmesinin ardından, kılıflara alınıp belirli sürelerde bekletilmesiyle elde edilen et ürününe sucuk denmektedir. Birçok sucuk yapım aşamasında katkı maddeleri ile karşılaşmaktadır ancak bu katkı maddeleri koruyucu nitelikte olup hem sucuğun kalitesini arttırmakta hem de raf ömrünü uzatmaktadır. Sucuk, Türkler tarafından bulunmuş bir yiyecek olarak kabul edilmektedir.
 

 Sucuk Nasıl Yapılır?

 
Kesimin ardından etler bir süre "rigor mortis” adı verilen bir sürece girmektedir. "Ölüm sertliği” anlamına gelen bu süreçte et kasılmış bir hâlde bulunmaktadır. Sucuk yapımı için etin bu evreyi tamamlaması ve yumuşaması beklenmektedir. Sucuk yapımında çok genç ya da çok yaşlı etlerden kaçınılmakta, orta yaşlı etler tercih edilmektedir. 
Etlerin üzerindeki sinirler de sucuk üretimi öncesi titizlikle ayıklanmaktadır. Ayrıca sucuk tek bir et çeşidinden de üretilmemekte, birçok et türünün karışımı ile hazırlanmaktadır. Bunun sebebi hem sucuğun tat (lezzet) kalitesini arttırmak hem de sertliğini dengelemektir.
 

Sucuk Üretiminin Püf Noktaları

 
Sucuk üretiminin en önemli koşulu şüphesiz ki hijyendir. Sucuk üretimi esnasında hijyenin en belirleyici faktörleri etin dinlenmiş ve soğutulmuş olması, yağların ise dondurulmuş bir şekilde et ile buluşturulmasıdır. Hem tat hem sertlik olarak en çok beğenilen ve tercih edilen sucuklar sığır etinden üretilse de manda, dana, koyun ve tavuk etlerinden yapılmış sucuklar da bulunmaktadır. Sucukta hayvansal yağ dışında hiçbir yağ kullanılmamakta, kullanılan hayvansal yağ da %90 oranında koyun kuyruğundan seçilmektedir.

Sucuğun üretim aşamalarından biri de et ve yağın karıştırılmasından sonra çeşnilenmesidir. Çeşni için toz biber, kırmızı biber, kara biber, kimyon ve sarımsak kullanılmaktadır. Tuz ve şeker de en son ilave edilmektedir. Tüm malzemeler iyice harmanlandıktan sonra karışım kıyma makinesinden geçirilmekte ve kılıflara doldurulmaktadır. Bu kılıflar yapay olabileceği gibi gerçek de olabilir. Gerçek kılıflar genellikle dana bağırsağından seçilmektedir. 

Titizlikle yapılan dolumun ardından, sucuklar askıya alınmaktadır. İsteğe göre sucuklar bir hafta ile bir ay arasında askıda bekletilmekte ve kurutulmaktadır. Bu sürecin sonunda ise sofralarımıza gelmek için hazır hâle gelmektedir.
Yükleniyor...