Sucuk Nasıl Saklanır?

Tarih: 08.03.2022 17:20
Sucuk Nasıl Saklanır?
Toplumumuzda oldukça fazla sevilen ve sıklıkla tüketilen sucuk, sofralarımızın adeta baş tacıdır. Kahvaltıdan öğle yemeğine, akşam yemeklerinden mangal keyiflerine dek sıkça tükettiğimiz bu yiyeceği nasıl saklayacağınızı merak ediyorsanız bu yazımızda sizin için sucuk nasıl saklanır konusunu ele aldık.

Sucuk, içerisinde et bulunan bir yiyecektir. Bu nedenle uygun koşullar altında saklanmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sağlık sorunları meydana gelebilir. Zehirlenme gibi durumlar yaşanabilir. Bu nedenle tüketileceğinden fazla sucuk aldıysanız ya da aldığınız sucuğu hemen tüketmiyorsanız belirli koşullara uymanız gerekmektedir.

Hazır sucuk tüketmiyor ve evde sucuk yapımı tarifimizle sucuk ürettiyseniz de bu sucuk saklama koşullarına uymanız beklenmektedir. Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar. Bu da verdiğiniz bunca emeğin boşa gitmesi anlamına gelir. Ya da tüketilmesi durumlarında zehirlenebilir ve büyük tehlikeler yaşayabilirsiniz.
Bu nedenle sucuk nasıl saklanır yazımızı dikkatle okumanızda ve sucuk saklama yöntemlerine dikkat etmenizde fayda var.
 

Sucuk Satın Alırken Raf Ömrüne Dikkat Etmelisiniz


Sucuk saklama kadar sucuk alım aşaması da çok önemlidir. Bu nedenle siz satın almadan önce sucuk nasıl saklanır, nasıl seçilir gibi detaylara dikkat etmelisiniz.

Sevilen lezzeti ve her tatla uyumu nedeniyle sucuk çok sık tükettiğimiz bir gıdadır. Orta Asya Türklerinden bu yana Türk mutfaklarının vazgeçilmezi tadı sucuk, bir şarküteri ürünüdür. Yumurtanın en yakın dostu, tost ve sandviçlerin aranan yıldızı, kuru fasulyenin olmazsa olmazı sucuğu satın alırken raf ömrüne mutlaka dikkat etmelisiniz. Üzerinde bulunan son tüketim tarihi ile sizin tüketeceğiniz tarih birbiriyle uyumlu olmalıdır. Bir başka anlatımla, son tüketim tarihi yaklaşmış olan ürünler her zaman risk barındırabilir. Bu nedenle son tüketim tarihinden önce tüketemeyeceğiniz ürünleri satın almamalısınız.

Ayrıca satın aldığınız fakat ağzı açılmayan, tavsiye edilen tüketim tarihini geçmiş ürünleri de tüketmemeniz gerekmektedir. Her ne kadar dolapta saklıyor olsanız da, dondurmadığınız takdirde sucukta küflenmeler meydana gelecek, bakterileşme başlamış olacaktır. Bu da sağlığınızı oldukça fazla etkiler.

Bazı market reyonlarında soğuk zincir kırılması yaşanmaktadır. Bu durum da sucukların bozulmasına yol açar. Bu nedenle paketi şişmiş ürünleri almamanız önerilir. Doğru ve uygun hijyen koşullarında üretilmeyen bazı vakumlu ürünlerin şişme yapabildiği görülmektedir. Bu durum sucuğun hijyenik olmayan üretim ortamından geldiğine işaret etmektedir. Sağlıklı koşullar dâhilinde üretilmeyen ürünlerde ette bakteri oluşur ve dışarıya gaz salgılanır. Bu şişmenin sebebi de budur.

Bir diğer önemli nokta da vakumlu ürünlerin vakum sıkılığına dikkat edilmesidir. Eğer ambalajlamada herhangi bir sıkıntı görünmüyorsa sucuğu rahatlıkla alabilirsiniz. 1500 yıllık geçmişi olduğu düşünülen sucuğu satın alırken güvendiğiniz markaları tercih etmenizde de yarar vardır. Güvenilir ve temiz ortamlarda üretilen sucuklar her zaman daha lezzetli ve daha sağlıklıdır.

Raf ömrü ve marka bilinirliği kadar önemli bir diğer ayrıntı da sucuk satın alırken pakete dikkat etmeniz gerektiğidir. Açılmış, patlamış, ezilmiş paketleri satın almamalı, tavsiye edilen tüketim koşullarına mutlaka uymalısınız. Gelelim sucuk saklama yöntemlerine. Sucuk nasıl saklanır? Sucuk saklama yöntemleri nelerdir?
 

Buzdolabında Muhafaza Etme Yöntemi


Sucuk saklama konusunda tavsiye edilen en iyi yollardan birisi de buzdolabında muhafaza etme yöntemidir. Sucuğu bir peçeteye sararak açık bir şekilde buzdolabında saklamak, sucuk saklama yöntemleri arasında en sık bilinenidir.  Buradaki amaç nemli olan sucuğun neminin kendi içerisinde sıkışmamasını sağlamaktır. Bu nedenle eğer buzdolabı poşetine koysanız dahi, poşetin ağzını mutlaka açmalısınız.

Buzdolabında saklamaya aldığınız sucuğun nemini sürekli olarak bir bezle silmeniz gerekmektedir. Nem, sucuğun bozulmasına yol açacağı için mutlak suretle fazla nemin sucuktan arındırılması gerekir.

Buzdolabında muhafaza ettiğiniz sucuğun ağzını kapatırsanız, bu poşette suların oluşmasına neden olacaktır. Nemi sürekli olarak arttıran bu durum, sucuğun küflenmesine, akabinde de bozulmasına yol açacaktır.


Kurutarak Muhafaza Etme Yöntemi


Elinizde tüketeceğiniz miktardan fazla sucuk bulunması durumunda, sucuğu bozulmadan korumanız gerekmektedir. Fazla miktarlardaki sucuğun bozulmaması ya da atılmaması için tercih edilen bir diğer sucuk saklama yöntemi de kurutmadır.

Sıcak ve güneş almayan bir alan belirlemek sucuk saklama için ilk aşama olmalıdır. Sıcaklığı uygun, güneş almayan bir alan belirledikten sonra sucukları asarak kurutmaya bırakabilirsiniz. Eğer alanınız sucukları asmak için uygun değilse bir gazete kâğıdına sucukları dizebilirsiniz. Gazete kâğıdı sucuğun fazla nemini alacak ve sizin için uygun bir koşul meydana getirecektir.

Sucuğu kurutmanızın ardından mutlaka buzdolabına koymanız gerekmektedir. Sucuğun kurutulmuş olması, bozulmayacağı anlamına gelmemektedir. Nihayetinde bir et yiyeceği olan sucuk, bakteri ve mikro organizmalardan buzdolabında muhafaza edilerek kaçabilmektedir.


Dondurarak Muhafaza Etme Yöntemi


Sucuk saklama konusunda bir diğer yöntem de dondurma yöntemidir. İhtiyaç fazlası alınan ya da üretilen sucuklar, dondurucuda saklanabilir. Bu sayede israfın ve zehirlenmelerin önüne geçilmiş olur. Sucuğu derin dondurucuda dondurmadan önce, sucuğun çözünme aşamalarını da düşünmeniz gerekmektedir. Bu nedenle büyük parçalar yerine küçük parçalar ve gruplar halinde dondurarak sucuk saklama yöntemini kullanabilirsiniz. 
Sucuğu dondurarak saklamaya başladığınız tarihi takiben 6 ay içerisinde mutlaka sucukları tüketmeniz gerekmektedir. Bu altı ay içerisinde sucuğunuzda hiçbir sıkıntı yaşanmayacak, sucuğunuz hijyenik ortamlarda saklanmış olacaktır. Ancak altı ayın ardından sucukları tüketmemeniz gerekir. Zamanla sucukta bozulmalar meydana gelebilir. Bu da istenmeyen sağlık sorunlarına yol açar.


Sucuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır


Hijyenik ortamlarda üretilmiş ve kaliteli firmalar tarafından üretilmiş ürünlerin hepsinin üzerinde üretim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihleri bulunmaktadır. Ambalaj okumasının ardından mutlaka paketi kontrol etmelisiniz. Ezilmiş, patlamış ya da şişmiş paketler tercih etmemelisiniz.

Tüm bu ayrıntılara dikkat etmenizin ardından, uygun sucuk saklama koşulları sağlayamadıysanız ya da sucuğun bozulup bozulmadığından emin olamıyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası vardır. Özellikle sıcak havalarda et ürünleri kolay bozulduğundan birçok kişi tedirgin olmaktadır. Aşırı sıcak havalarda ağzı açık şekilde biz beze sarılı olarak sucuk saklama yöntemini deneyebilirsiniz.

 Bu ayrıntılara dikkat etmek sucuk hakkında sizlere bilgi verecektir.
 
  • Sucuğun rengine bakın 
 
Belirli bir renk ve şekle sahip olan sucuğun normal durumlar dışında rengi değişecektir. Yüzeyde meydana gelen renk değişiklikleri sucuğun bozulduğuna işaret ediyor olabilir. Beyazlaşma, yeşile yakın tabakalar gibi durumlarda sucuğu asla tüketmemelisiniz.
 
  • Sucuğun Kokusuna Dikkat Edin 
 
İçindeki özel baharat karışımı nedeniyle sucuğun tamamen kendine has bir kokusu bulunmaktadır. Sucuğun kokusunda bir anormallik hissettiğiniz durumlarda sucuğu tüketmemelisiniz.
 
  • Sucuğun tadına dikkat edin 
 
Eğer tükettiğiniz sucuğun tadında anormal bir değişiklik söz konusuysa kesinlikle tüketmemelisiniz. Özellikle ekşi bir tat halinde sucuğunuz muhtemelen bozulmuş demektir. 

Sucuk saklama konusunda tüm ayrıntılara uymanız halinde dahi bir süre sonra sucukta küflenme, ekşime, koku değişikliği meydana gelecektir. Bu gibi durumların önüne geçmek için tüketeceğinizden fazla sucuk almamalı ya da üretmemelisiniz. Tüketeceğiniz miktarlarda ürün almak ya da üretmek, sucuk saklama konusunda sıkıntı yaşamamanıza neden olacaktır. Özellikle sıcak havalarda ihtiyaç fazlası sucuk alımı yerine, tüketeceğiniz zaman sucuk alımı önerilmektedir.
Yükleniyor...