Sucuk Nasıl Kurutulur?

Tarih: 08.03.2022 17:12
Sucuk Nasıl Kurutulur?

Uygun koşul ve ortamlarda üretilen Sultan sucuk, sağlıklı ve besleyici bir gıdadır. Probiyotik özelliği bulunan sucuğun, sağlığa sayısız faydası bulunur. Ancak sucuğun yapımında dikkat edilmesi gereken aşamalar bulunmaktadır. Lezzetli bir hamur elde edilmesinin dışında, sucuk kuruturken ve saklarken de dikkat edilmeli, et tipi bir yiyecek olduğu için ileri vadede yaşanacak sorunların en başından ortadan kaldırılması gereklidir. 

Fermente olması için sucuğun bağırsak içerisine doldurulması ve uygun koşullarda kurutmaya bırakılması gerekmektedir. Bu sayede sucuğun besleyici değerleri korunacaktır. Sucuğun probiyotik dengesini koruması ve insan sağlığına yararları bulunması için bir dizi işlem gerekmektedir.

Peki, her öğünde severek tükettiğimiz, sofralarımızın olmazsa olmazı dediğimiz, yumurtaya ve sandviçlere çok yakışan sucuk nasıl kurutulur? Üreticilerin sucuk kurutma aşamaları nasıldır? Ev yapımı sucuğu nasıl doğru şekilde kurutabiliriz? Sizler için merak ettiğiniz tüm bu soruların cevaplarını araştırdık ve yazımızda yer verdik. Eğer siz de sucuk nasıl kurutulur merak ediyorsanız ya da evde sucuk yapımı sonrası kurutma işlemini merak ediyorsanız, yazımızı dikkatle okuyun. 


Sucuk Yapımında Kurutma Aşaması 

 
Sığır, manda, koyun, keçi ve kümes hayvanları kullanılarak yapılabilecek olan bu faydalı yiyecek, özel baharat karışımı ile harmanlanan etin yoğrulması ve uygun koşullarda fermente edilmesiyle oluşmaktadır.
 
Sucuğa lezzetini veren baharat karışımı; karabiber, kimyon, kırmızıbiber ve çeşni olarak da sarımsaktan oluşmakta ancak yine de bu baharat karışımı üreticiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. 
 
Sucuğun hamuru hazırlanırken et, yağ ve baharat dışında bu karışımın içine, fermantasyonda gerekli olan maddelerden biri olan nitrit konulmaktadır. Ayrıca tuz ve şeker de eklenmekte, nihayetinde bu eşsiz lezzet elde edilmektedir. 
Üreticinin tarifine göre elde edilen hamur, hava almayacak şekilde özel karıştırma makinelerinde karıştırılmaktadır. Akabinde doğal veya yapay kalıplara doldurulmaktadır. Doldurulma işleminin ardından tipine göre şekil verilerek bağlama işlemi yapılır. Kılıfın cinsi de her aşama kadar önemlidir. Örneğin yapay kılıf kullanılması halinde bu kılıflar oksijen ve su buharını geçirebilme özelliğine sahip olmalı ve mutlaka büzülebilen yapıda olmalıdır. Bu işlem, sucuk kurutma işlemini de etkileyecek olan önemli bir noktadır.
 
Kılıflara doldurulan ve bağlanan sucuklar, birbirlerine değmeyecek şekilde askıya alınır. Birbirleriyle temas halinde olmayan doldurulmuş sucuk kılıfları bu şekilde dinlenmeye bırakılır. Bu aşama, kurutma işleminin de başlangıcı niteliğindedir. 10-15 derecede yaklaşık olarak 6-12 saat arası askıya asılarak dinlenmeye alınan kılıflardaki sular süzülür ve suların süzülmesiyle birlikte hamur kılıfı iyice doldurur.  
 
Sucuk kurutma işleminin doğru olarak tamamlanabilmesi için ortamda uygun şartların sağlanması gereklidir. Bu uygun
koşullar şunlardır:
 
  • Bağıl nem dengesi,
  • Hava akımı,
  • Sıcaklık.
 
Sucuk kurutma işleminde, başlangıçta ortamdaki bağıl nemin %95 olması ve olgunlaştırma süresinin sonuna doğru bu oranın %75 ile %80’lere düşürülmesi beklenmektedir. Başlangıç esnasında ortamdaki hava akımı 1m/sn olmalı, olgunlaştırma boyunca ise kademeli olarak düşürülmelidir. Ayrıca ortamın sıcaklığı da çok önemlidir. Bu sıcaklık 18 ile 22 derece arasında olmalıdır. 
 
Gerekli ortam ve sıcaklığın oluşturulmasıyla dinlendirilen sucuklar, olgunlaştırma odalarına alındıktan ve yukarıda saydığımız ortama sahip olduktan sonra kuruma sağlanmış olur. Bu sucuk kurutma işlemi, üreticiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı üreticiler farklı yöntemler de kullanabilmektedir. Örneğin söz konusu fermantasyon işlemi doğal yollarla olabildiği gibi hazırlanan hamura saf kültürlerin ilave edilmesiyle de yapılabilmektedir.
 
Sucuk kurutma aşamasında etler sürekli olarak kontrol edilmeli ve ortamdaki dengeler istikrarlı tutulmalıdır. Son üründeki rutubetin yüzde kırk dolaylarına düşünceye kadar bu aşama devam etmeli ve kurutma işlemi sonlandırılmamalıdır.
 

Ev Yapımı Sucukta Kurutma Aşaması 

 
Et seçimine ve tarife gerekli hassasiyet gösterildiği takdirde güzel bir sucuk hamuru elde etmek mümkündür. Ancak sucuğu bağırsağa doldururken de özenli hareket etmek gerekmektedir. Üreticilerin büyük üretim tesislerinde rahatlıkla yaptığı bu işlem, evlerimizde bizleri biraz olsun zorlayabilir. Ancak zamanla sucukları doldurmak ve sucuğun matematiğini anlayabilmek mümkündür.
 
Sucuğun hamurunun bağırsağa doldurulması, hem uygun koşulların sağlanması hem de sucuğun lezzetli olması için gereklidir. Elbette bağırsak kullanmak istemeyenler için ya da bağırsak temin edemeyenler için başka doldurma yöntemleri de mevcuttur. Ancak doldurma işleminde kullanılan bağırsak yarı geçirgen bir sistem oluşturur. Söz konusu bu yarı geçirgen sistem ile su dışarıya yavaşça ve kontrollü bir biçimde atılır. Hamurun içerisine eklenen baharatlar, zamanla eti kurutur, pişirir. Bu sayede de etin beklerken çürümesi ve bakteri üretmesinin önüne geçilir. 
 
Kılıflara doldurulan hamur, yarı geçirgen sistem nedeniyle nüfuz ettiği yüzeyin tadını ya da nemini almasını engeller. Bunun için de sucukları asarak kurutmak ve birbirlerine değmesini engellemek gerekmektedir. Bu nedenle sucukların iplere geçirilerek asılması ve ağızlarının sıkıca bağlanması gereklidir. 
 
Sucuk nasıl kurutulur konusunda yapılan araştırmalar, et seçimine de işaret etmektedir. Seçilen kıymanın yağ oranı dahi kurutma işlemini etkileyen bir noktadır. Kullanılacak olan kıymanın yüzde 40 oranında yağ bulundurması, sucuğun suyunu çektikçe sertleşmesinin önüne geçer. Asılan ve kurutulmaya bırakılan sucuklar bu sayede sertleşmeden olgunlaşır ve lezzetlenir. Bu sayede de doğru sucuk kurutma sağlanır.


Sucuk Kurutulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 
Sucuk nasıl kurutulur, birçok insan tarafından merak edilir. Evde daha önce sucuk yapmayan kişiler uygun kurutma işlemi yapamayacağını düşünür ve genelde uzak durur. Ancak evde yapılan sucukların kurutulma işlemi sanıldığı kadar zor değildir. Yalnızca bazı noktalara dikkat edilmeli, aşamalar doğru olarak tamamlanmalıdır. 
 
Sucuğun doldurulma aşamasında, bağırsağın içerisinde hiçbir şekilde hava kalmaması gereklidir. İçeri hava girmesi, dışarıyla hava teması olması, sucuğun bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenle sucuğu doldururken oluşan hava kabarcıkları bir iğne yardımıyla patlatılarak hava dışarı alınmalıdır. Bu, kurutma işlemini doğrudan etkileyecek olan bir aşamadır. 
 
Sucukları doğru şekilde doldurduktan sonra, ev içerisinde sucuk kurutma işlemi pek çok kişi tarafından tedirgin edici bir durumdur. Günümüz koşullarında sucukları rahat asacak alanlar bulamamamız, uygun sıcaklık ortamını yaratamamamız gibi nedenler bu sucuk kurutma tedirginliğinin sebebidir. Ev içerisinde karanlık ve güneş görmeyen, hava akımı değişkenlik göstermeyen yer bulmak epey zorludur. Bu gibi durumlarda sucukların buzdolabına asılması önerilmektedir. Ya da buzluğa koyarak, kurutma işlemi gerçekleşebilir. Hemen tüketilmeyecek olan sucuklar, derin dondurucuya kaldırılarak orada bırakılabilir. 

Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır. Bu üç haftalık sürenin sonunda sucuğunuz hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise sucuğun üstünün küf tutmaması için üç ila dört günde bir sirkeli suyla temizlenmesidir. 
 
Ancak unutulmaması gereken bir başka ayrıntı da sucuğun üç haftadan daha uzun süreli bekletmeye bırakılmamasıdır. Bu durum sucuğun sertleşmesine ve tadının değişimine neden olacaktır. Tüketimi hemen sağlanmayacak olan sucuklar derin dondurucuda saklanabilir. 
Eğer eviniz uygunsa ve kileriniz varsa birbirine değmeyecek şekilde sucukları asabilirsiniz. Bu sayede sucuklarınız doğru şekilde kurumuş olacaktır. Hemen ardından buzdolabına koymalı ve bozulmasının önüne geçmelisiniz. 
 
Ayrıca sucukları asmak yerine bir gazete kâğıdının üzerinde kurutmaya bırakmak da önerilen bir yöntemdir. Gazete kâğıdı sucuğun fazla nemini ve suyunu çekerek kurutmaktadır. Bu işlemin ardından da sucukları mutlak suretle buzdolabına koymak gereklidir.
Yükleniyor...